Hoppa till innehåll

Lär dig mer om abborre

Sveriges vanligaste fisk känns igen på sina svarta ränder, sträva fjäll och sina vassa taggar på gälar och fenor. Den förekommer från norr till söder i både sjöar och vattendrag och i såväl sött som bräckt vatten. Abborren är en populär fisk inom sportfiske för såväl nybörjaren som den mer erfarne.

Som liten äter abborren mest djurplankton och små insektslarver. När den växer sig större börjar den i stället äta mer kräftdjur och andra fiskar. Ofta söker abborren sin föda i stim så om man lyckats fånga en abborre kan man nästan räkna med att det finns fler i närheten.

Generellt sätt uppehåller sig abborren på grundare vatten under årets varma period medan den på höst och vinter simmar på djupt vatten. Abborren leker under april–juni vid en vattentemperatur av minst ca 8 °C. Abborrens rom ser ut som avlånga strumpor som sitter fast i vegetation på förhållandevis grunt vatten och är lätt att känna igen.

Om du vill fiska abborren så kan du fiska på många olika sätt. Traditionellt toppknutet metspö med mask passar nybörjaren bra och går att göra både från land och båt. Man kan också spinnfiska abborren med kastspö och konstgjorda bete såsom spinnare, jigg och små wobbler.

Artiklar

Upptäck mer