Hoppa till innehåll

Lär dig mer om braxen

Braxen känns igen på sin höga och tillplattade kropp och karaktäristiska bälgliknande mun. Yngre exemplar skiftar ofta i silver medan äldre individer är mer kopparfärgade. Braxen tillhör familjen karpfiskar och finns framför allt i Sveriges södra halva och längs norrländska ostkusten.

Braxen kan förväxlas med andra karpfiskar såsom björkna, vimma och faren. Typiskt för braxen är de mörkgrå fenorna och den kopparfärgade kroppen. Vanligen är braxen 30–50 cm med en vikt på 0,5–1,5 kg. Det svenska rekordet ligger på 8,700 kg, 80 cm är från Rögle dammar i Skåne.

Precis som de flesta andra arterna familjen karpfiskar så leker braxen på våren. Leken sker i stora stim på grunt vatten. Vid leken får hanen tydliga vårtor över kroppen. Braxen födosöker genom att suga upp och filtrera bottensediment på insektslarver, troligen består stapelfödan av fjädermygglarver. Större individer kan också äta mindre fiskar.

För att fånga braxen lämpar sig någon form av mete och i synnerhet bottenmete eller toppknutet mete. Lämpligt bete är mask eller maggot. Man kan med fördel locka in braxen till sin fiskeplats genom att mäska i förväg.

Artiklar

Upptäck mer