Hoppa till innehåll

Lär dig mer om spinnfiske efter abborre

Att spinnfiska abborre är både kul och riktigt effektivt! För att bedriva det här fisket behövs ett ganska lätt kastspö på cirka 6-8 fot med en kastvikt på mellan 5-30 gram. På spöt fäster du antingen en haspelrulle eller multirulle. Haspelrulle är att föredra om man är nybörjare och den bör vara i storleken 1000-2500. Så kallad flätlina lämpar sig bäst då den håller betydligt längre och är starkare än nylonlina. Flätlinan kan vara av dimensionen 0,10-0,25mm.

Längst ner på linan knyts förslagsvis en tafs på mellan 30-70cm, dels för att skydda draget från gäddtänder, sten och grenar men även för att fästa draget i. För att knyta fast tafsen på huvudlinan kan knuten dubbel grinner användas. Instruktion hittar du här. Tafsen kan vara av antingen flourcarbon, nylon eller titan och en lagom dimension är mellan 0,30-0,60mm. Fråga din närmsta fiskebutik om råd!

Abborren går att spinnfiska året om men det finns saker att tänka på för att förbättra fiskelyckan! På sommaren är abborren som mest aktiv och kan då fiskas lite varstans i sjö, bräckvatten eller å. Från båt och land går den att fiska med till exempel spinnare, skeddrag, jigg, popper, chatterbait och crankbait. Variera mellan att veva snabbt och långsamt och då och då även stanna betet i någon sekund för att trigga fisken till hugg. Bra ställen att få abborren på sommaren är vid risvasar, stengrynnor, nedfallna träd, gräsbälten och vassruggar. Aborren kan hugga både på botten, nära ytan eller i mitten av vattnet så variera fisket från yta till botten tills du hittar vart fisken befinner sig för dagen.

På höst, vinter och tidig vår är abborren mindre aktiv och håller ofta till i större stim. Abborren kan då ofta hittas lite djupare på botten, på branter nära vattendragets djuphålor, grynnor och gräs som inte dött ner. Under den här tiden på året är jiggfiske att föredra även om andra beten kan funka ibland. När man kastar ut låter man jiggen sjunka till botten sedan spänner man upp linan och vevar ett par vevtag, rycker i jiggen och sedan låter jiggen återigen sjunka till botten. Den här tekniken upprepar man till dess att jiggen är inne. Allt som oftast hugger abborren när jiggen sjunker ner mot botten mellan vevtagen. Variera hastighet och ryck men fiska generellt långsammare än på sommaren och fiska mestadels nära botten. Jiggfiske efter abborre handlar mycket om att ha kontakt med betet så man inte missar huggen, för när väl hugget kommer gäller det att vara snabb med mothugget!

Artiklar

Upptäck mer