Hoppa till innehåll

Lär dig mer om gädda

Sveriges populäraste sportfisk är tveklöst den karismatiska gäddan, omisskännlig med sin långsträckta kropp, gulprickiga mönstring och stora mun full med sylvassa tänder. Den är spridd över nästan hela landet och lever i vitt skilda typer av sjöar, åar samt i bräckvatten längs östkusten.

Gäddan befinner sig längst upp näringskedjan och genom att äta andra fiskarter, och även andra gäddor, är de stora exemplaren otroligt betydelsefulla för den ekologiska balansen i våra vatten. Det är därför viktigt att alltid släppa tillbaka de större individerna. Gäddan gömmer sig gärna i vegetation, eller intill annan struktur, varifrån de kan attackera intet ont anande byten. I vissa sjöar, eller under delar av året, lever gäddorna mer pelagiskt och följer stim av betesfisk. I strömmande vatten föredrar de lugnflytande partier.

Tidigt på våren, från mars i södra Sverige, leker gäddan på översvämmade marker, grunda strandpartier och områden med växtlighet där vattnet fort värms upp. Efter 10-15 dagar kläcks ynglen som växer snabbt genom att äta djurplankton och vattenlevande insekter. Genom att leka tidigt på säsongen kan de uppväxande gäddynglen snart leva gott på betydligt mindre yngel av andra fiskarter vilka kläcks senare. Med god tillgång på mat växer en gädda fort och är snart ett hot för det mesta i sin omgivning. Efter ett år kan en gädda redan vara uppemot 15-20 cm. Undersökningar har visat att en meterlång gädda ofta är runt tio år gammal.

Stor och rovgirig som den är har gäddan blivit omgärdad av många myter om både sin storlek och glupskhet. Men realistiskt sett har den nog en maxlängd kring ungefär 140 centimeter och en maxvikt runt 25 kilo.

Mestadels fångas gäddan med spinn, trolling eller mete med betesfisk men även flugfiske är en populär metod.

Artiklar

Upptäck mer