Hoppa till innehåll

Lär dig mer om gös

Gösen är en av våra mest populära sportfiskar och en mycket eftertraktad matfisk. Som liten liknar den sina släktingar abborren och gersen men allt eftersom den blir större antar den sitt unika utseende. De stora ryggfenorna och de vampyrliknande tänderna i kombination med den långsträckta kroppen gör gösen lätt att känna igen.

Gösen är, näst efter gäddan, en av våra stora rovfiskar med en maxlängd på strax över metern och en maxvikt kring 15 kg. Svenska rekordet (vikt) som ligger på 12,53 kg fångades i Småländska Stora Nätaren 2014.

Gösen som föredrar näringsrika, varma och grummliga vatten förekommer främst i södra Sverige. Den trivs bäst i sjöar men förekommer även i vissa lugnflytande åar samt längs östkusten.

loading="lazy"

Med sitt extremt goda mörkerseende är gösen är särskilt anpassad till att jaga bytesfisk i ljussvaga förhållanden, grummligt vatten eller nattetid i klarare vatten.

Leken sker främst under april - maj, oftast på grusbotten på 1 - 3 meters djup. Hanen gräver en liten grop i vilken honan lägger upp till en miljon romkorn. Hanen vaktar sedan rommen och vispar friskt vatten över dem tills de kläcks 7-10 dygn senare. I vissa sjöar vandrar gösen upp i tillrinnande åar för att leka.

Gösen fiskas fiskas vanligen med trolling, mete, spinnfiske och vertikalfiske.

Artiklar

Upptäck mer